SVAKT IMMUNFORSVAR/ALLERGIER

I Tradisjonell Kinesisk Medisin eksisterer ikke ordet «immunforsvar». Det finnes ikke egne «immunstyrkende» punkter. «Dårlig immunforsvar» er ofte en diagnose som pasienten setter på seg selv hvis vedkommende får hyppige forkjølelser eller mer alvorlige luftveisinfeksjoner. Årsaken til et redusert immunforsvar ligger ofte i en dårlig fungerende tarm med overvekst av uønskede bakterier. Akupunktur kan ikke endre tarmfloraen. Men en ubalansert flora gir irritasjoner i tarmslimhinnen (det innerste laget i tarmveggen), og det kan akupunktur hjelpe til å «roe ned». Det aller viktigste er imidlertid å endre kostholdet slik at forholdene i tarmen blir best mulig for de riktige bakterietypene. Pasienten og jeg lager da en kostplan som evalueres ved hver behandling. Vanligvis er det tilstrekkelig med èn akupunkturbehandling pr. 14 dager for disse pasientene.

ALLERGIER /OVERFØLSOMEHETSREAKSJONER

Luftveisallergi: Se under «Forkjølelse».

Ved en allergi vil kroppen reagere kraftig også på små doser av det den ikke tåler. Da produseres IgE, som er en type antistoff. Dette gir akutte betennelsestilstander, ofte i fordøyelseskanalen og/eller i huden. Typisk eksempel er glutenallergi ( cøliaki) der bare en liten mengde glutenprotein kan gi voldsomme symptomer.

Ved en overfølsomhetsreaksjon vil kroppen produsere antistoffet IgG. Dette er mer langsomtvirkende , og må over en terskelmengde for å lage betennelser i kroppen. Siden reaksjonen kan komme flere dager etter inntak av en matvare, er det veldig vanskelig å stille diagnosen. Reaksjonen kan også variere avhengig av hva annet som er spist samtidig, stressnivå, annen sykdom osv.  

Hvis man reagerer med overømfintlighet på matvarer, kan det gi symptomer som:

  • Diarè
  • Magesmerter
  • Forstoppelse
  • Atopisk eksem eller psoriasis
  • Hodepine/migrene 

Igjen er det viktig å undersøke matvaner. Det finnes blodtester der man kartlegger IgG-nivåene hos pasienten for forskjellige matvarer. Testene er dyre, og jeg anbefaler dem sjelden før pasienten og jeg har prøvd å eliminere de matvarene man vanligvis reagerer på. Akupunktur kan bidra til symptomlindring, men ikke løse problemet helt. Likevel er det mange som ikke finner ut av hva som er lurt å spise, (alt. Ikke spise) som likevel lever nokså symptomfritt med akupunktur som eneste støtteterapi.

Bestill time:

©